Terug naar overzicht

Het nieuwe regeerakkoord heeft effect op de vastgoedmarkt


Onlangs werd er een nieuw Vlaams regeerakkoord bereikt. Hierin werden ook enkele maatregelen opgenomen die hun invloed hebben op het kopen, verbouwen en huren van vastgoed. 

We vatten de verschillende maatregelen even voor jou samen en leggen uit wat deze voor jou kunnen betekenen.

1. Registratierechten verlaagd naar 2 %

Koop je een woning in Vlaanderen, dan weet je dat je hierop registratierechten (verkooprechten) moet betalen. Deze kosten zijn verschuldigd bij het registreren van de aankoopakte. 

In het nieuwe regeerakkoord werd beslist om het tarief van deze belasting te verlagen van 3 naar 2 procent.

Voor wie? Het gaat over de aankoop van jouw enige woning die je als koper bezit, en op voorwaarde dat je er zelf in gaat wonen.

Voor wie niet? Heb je een andere woning of koop je een woning om te verhuren of als tweede verblijf, dan kom je niet in aanmerking en betaal je het standaardtarief van 12%.

Ben je koper van een eerste woning, dan kan deze verlaging een groot financieel voordeel betekenen.

Voorbeeld: bij een woning van 250.000 euro, bespaar je zo’n 2.500 euro, bij een woning van 400.000 euro loopt dit al snel op tot 4.000 euro.

Deze positieve beslissing zal het kopen van een woning toegankelijker maken, vooral voor jonge starters of gezinnen.


2. Meer tijd om te renoveren

Ben je koper van een huis of appartement met EPC-label E of F? Dan ben je gebonden aan de renovatieplicht.

Voordien moest je jouw woning binnen 5 jaar renoveren tot minstens het EPC-label C.
Deze verplichting is nu versoepeld en aangepast naar een EPC-label D.

Door deze aanpassing wordt de renovatieverplichting voor veel kopers veel haalbaarder en zijn ze gemotiveerder om een oudere woning aan te kopen.
Ook de termijn waarbinnen de renovatie moet gebeuren is aangepast. Deze werd in het akkoord verlengd van 5 naar 6 jaar. Hierdoor krijg je meer tijd om de renovatie en bijhorende werken in te plannen en uit te voeren.

Deze versoepeling biedt ademruimte aan kopers én het oorspronkelijke doel om het energieverbruik van woningen in Vlaanderen te verbeteren blijft behouden. 

Meer mensen zullen interesse tonen in de oudere panden op de vastgoedmarkt. Daarom is dit ook goed nieuws voor de verkopers van minder energiezuinige, oudere woningen.


3. Termijn huurwaarborglening verlengd

Ook met huurders werd rekening gehouden in het regeerakkoord. Voor wie het moeilijk heeft om zijn huurwaarborg ineens te betalen en dus niet volledig zelf kan financieren, werd de termijn van de huurwaarborglening verlengd.

Wat houdt dit in? Het gaat hier over een lening die de mogelijkheid biedt om je waarborg gespreid te betalen. Hiervan werd de terugbetalingstermijn verlengd van 24 naar 36 maanden. 

Je krijgt als huurder dus meer tijd om de waarborg terug te betalen. Dit verlaagt de financiële druk, waardoor het huren van een huurwoning toegankelijker wordt.


Vanaf wanneer gaan deze maatregelen in?

Wacht niet tot 2025, je kan al in 2024 aankopen en genieten van 2% registratie

Deze maatregelen gaan in vanaf 2025. Maar als het gaat over het verlagen van de registratierechten kan je nu al in actie komen.

Omdat de aktedatum telt om de registratierechten te berekenen kan je nu alvast kopen aan dit verlaagde tarief. Je tekent dus in 2024 je verkoopovereenkomst, om dan de aankoopakte te verlijden bij de notaris begin 2025.



Heb je als koper, verbouwer of huurder nog vragen over deze maatregelen en hoe jij hiervan kan genieten?

Ons team van vastgoedexperten staat steeds voor je klaar om je hierbij te informeren.
Contacteer ons op 016 23 24 45 of info@bvm-vastgoed.be

Bron: https://www.vlaanderen.be/publicaties/vlaams-regeerakkoord-2024-2029-samen-werken-aan-een-warm-en-welvarend-vlaanderen
Koop nu al aan 2% registratie, wacht niet tot 2025
Contacteer ons
Gelieve uw aanspreking in te vullen
Gelieve uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw e-mail in te vullen
Gelieve uw telefoon in te vullen
Gelieve uw bericht in te vullen
Gelieve akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden